Projectpagina

Berlage Spark

#sportief     #cultureel      #gezond      #gezellig

Spark het Samenlevingspark 
“de gezonde, wijkcohesie-supermarkt van de buurt”.

Inleiding 
Het idee om een samenlevingspark te situeren op het voormalige Ready terrein werd direct met groot enthousiasme ontvangen door zowel de Bewonersorganisatie Rustenburg Oostbroek als de gemeente Den Haag. Men vond het de perfecte invulling voor het voormalige Ready terrein en zag de sociale meerwaarde hiervan als een lokaal en uniek project. 
Het concept achter Spark is ook inzetbaar in andere wijken van de stad omdat het antwoord geeft op grootstedelijke vraagstukken. Het is lastig gebleken hier draagvlak voor te vinden. Dit deed mij denken aan de komst van de eerste supermarkten na de Eerste Wereldoorlog. Men vond dat namelijk aanvankelijk een tamelijk onzinnig plan. Want alle producten waren in iedere winkelstraat voorhanden en niets van het aanbod in de supermarkt was nieuw. De supermarkt is echter een toonaangevend concept gebleken, waar de meerderheid van onze boodschappen nog altijd vandaan komt en aanwezig in vrijwel elke buurt. 
Dit geldt denk ik ook voor het Samenlevingspark. Want alle facetten van het Spark-concept bestaan immers al en integraal werken is ook niet nieuw. Maar door deze facetten samen te brengen op een logische centrale plek in de wijk creëer je een ontmoetingsplaats waar wijkbewoners zich thuis voelen. Het Sparkconcept voorziet op deze wijze in de natuurlijke behoeften van de mens, om een vitaal, gezond en sociaal leven te leiden, ook in de grote stad . Het weet hiermee op een betaalbare wijze duurzaam antwoord te geven op de grootstedelijke vraagstukken. Het samenlevingspark bij jou in de buurt is de gezonde, wijkcohesie-supermarkt van de buurt.


Wat is een Samenlevingspark
Een centrale groene ontmoetingsplaats in de wijk die zich richt zich op alle mensen, ongeacht leeftijd, afkomst en religie. Spark is een sociaal activiteitenpark waar zowel binnen als buiten diverse faciliteiten zijn. Het is een plek waar mensen elkaar leren kennen terwijl ze hun hobby uitoefenen. Eigenlijk is het idee kinderlijk eenvoudig. Creëer een laagdrempelige, groene ontmoetingsplaats binnen het bereik van mensen en zorg ervoor dat er voor iedereen een aantrekkelijk aanbod is. Maak het veilig en borg de continuïteit zodat er een natuurlijke habitat ontstaat waar wijkbewoners zich thuis voelen. 
Hier vinden activiteiten plaats voor jong en oud, die zowel actief als passief met elkaar beleefd kunnen worden. Het is een supermarkt van sportieve, culturele, gezonde en gezellige activiteiten, waarbij de schappen door de wijk zelf aangevuld worden. Spark faciliteert en ondersteunt bewoners om hier zelf activiteiten te ontwikkelen en deze met en aan elkaar te leren. 
Het buitenterrein van Spark bestaat uit een parkachtig landschap, waarbinnen speel- en schaduwplekken, sportveldjes en moestuintjes geïntegreerd zijn. Hier bevindt zich tevens het buurthuis van de toekomst op, van waaruit het gehele Spark wordt gecoördineerd en gefaciliteerd. Bewoners kunnen gebruik maken van de sport- en speluitleen, de buurtschuur (een uitleen voor tuin- en gewoon gereedschap), de werkplaats (voor hout en fietsreparaties) en een kop koffie drinken in de centrale ontmoetingsruimte. 

Samen leven en actief zijn
Buurtbewoners worden actief uitgenodigd om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan het park, of om hier initiatieven te ontwikkelen. Ook sociaal ondernemers (zzp’ers) zijn welkom om het aanbod aan te vullen. We hechten erg aan ons multi-aanbod gebaseerd op de vier pijlers: sportief, cultureel, gezond en gezellig. Hierdoor is er voor iedereen van alles te zien en te doen en ontstaat kruisbestuiving van leeftijden, interesses, culturen en talenten. 
Bewoners willen een prettige leefomgeving waarmee zij zich verbonden voelen en het Spark-concept faciliteert dit met het gehele park. Dominantie van een bepaalde doelgroep of activiteit is het enige wat ontoelaatbaar is binnen het Spark concept. Dit doordat Spark iedereen in de gelegenheid wilt stellen om laagdrempelig aansluiting te vinden met zijn of haar interesses.
Het Spark-concept creëert op deze wijze de vonken van verandering die nodig zijn, om wijk cohesie te genereren. Vanuit deze laagdrempelige, groene, ontmoetingsplaats kan de buurt samenwerken aan een betere wijk en een leuker leven. 
Het is een plek waar mensen verleid worden om meer te bewegen, of dat nou tuinieren of sporten is. Waar mensen elkaar leren kennen en meer voor elkaar gaan zorgen. Een plek waar je met plezier opgroeit en ouder wordt. Waar je samen kan eten, waar je je veilig voelt, actief kan zijn, hobby’s kan beoefenen én... tot rust kan komen. Waar je kan leren over gezondheid, de natuur en hoe samen te leven in de grote stad.

Spark Varianten
Het Spark-concept biedt diverse mogelijkheden om effectief met elkaar aan de slag te gaan en de verandering in gang te zetten die wenselijk is. Door de integrale benadering biedt dit zowel de wijk als beleidsmakers input mogelijkheden om maatschappelijke vraagstukken bij te sturen, op te lossen, of tijdelijk te ondersteunen. Denk hierbij aan de bewustwording van ons voedselpatroon, de energietransitie, leefstijlverbetering, eenzaamheidsbestrijding en zelfs het actuele lerarentekort, kan gedeeltelijk opgelost worden door praktijkonderwijs binnen het samenlevingspark te integreren.

Kinderen
Mede door computerspelletjes, tv-programma’s en het chronische gebrek aan speelruimte (vooral in de wijk Rustenburg Oostbroek) komen kinderen te weinig in de buitenlucht en bewegen zij veel te weinig.
Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Zwaarlijvigheid, suikerziekte, slechtziendheid en bijvoorbeeld depressiviteit, waren vroeger een uitzondering, maar tegenwoordig veel voorkomende ziektebeelden bij kinderen. 
Spark biedt een uitdagende, groene speelomgeving met voldoende sport - en speelmogelijkheden voor jong en oud. Voor de ontwikkeling van het kind is spelen en bewegen net zo belangrijk als goed en gezond voedsel. Daar is natuurlijk wel een veilige speelomgeving voor nodig. Bovendien leren kinderen door spel de wereld om zich heen kennen. Een uitdagende speelomgeving haalt talent naar boven. Het kind oefent zichzelf op diverse gebieden. Zo leert het hoe je met elkaar om moet gaan en stelt het zijn kennis en lichaam op de proef.

Jongeren
Het gedrag in de puberteit is sterk cultuurgebonden en wordt mede bepaald door de houding die de maatschappij heeft ten opzichte van jongeren.
Door Jongeren actief bij de maatschappij te betrekken en serieus te nemen en in staat te stellen een rol van betekenis te vervullen binnen hun leefwereld, verdwijnen veel problemen. 

Volwassenen 
Van volwassen mensen wordt veel gevraagd en bij menigeen loopt de agenda over. Ruimte voor sociale contacten op buurtniveau die ondersteunend kunnen zijn voor de persoonlijke situatie schieten er bij in. Het komt vaker voor dat een familielid op de kinderen past dan een buurtgenoot. Maar ook de zorg voor ouders die dikwijls in een ander wijk wonen vragen de nodige tijd. terwijl de buurman hier even goed een rol in kan vervullen.  

Ouderen
Tegenwoordig is het de wens om mensen zo lang als mogelijk thuis te laten wonen. Net als vroeger mag je weer oud worden in je eigen vertrouwde omgeving. Idealiter houdt de infrastructuur van de wijk hier rekening mee. Een aangepaste woning alleen is onvoldoende. Een ontmoetingsplek in de buurt biedt uitkomst. Hier moet je gemakkelijk kunnen komen, ook met een rollator. Daarnaast is bewegen en buitenlucht goed voor iedereen en sociale contacten een basisbehoefte van de mens. Spark houdt rekening met de specifieke behoeftes van de ouder wordende mens, zodat ook zij zich welkom voelen in het park, kunnen participeren en hun ervaringen inzetten. 

Share by: